Please click here to download the Scientific Programme, PDF file.


27th BCLF 2019 / 30th TBS National Biochemistry Congress
26 October 2019, Saturday
TIME DURATION HALL B
09:00-17:00 8h

EFLM Course:
How to write a good scientific and professional article?
Sverre Sandberg, Norway - Elvar Theodorsson, Sweden

27th BCLF 2019 / 30th TBS National Biochemistry Congress
27 October 2019, Sunday
TIME DURATION HALL A
17:00-17:30 30 min

Opening Ceremony (TBS, EFLM, IFCC)

17:30-18:30 1h

Opening Lecture
Quality and patient safety in laboratory medicine
Mario Plebani, Italy

27th BCLF 2019 / 30th TBS National Biochemistry Congress
27 October 2019, Sunday
TIME DURATION HALL B
09:00-17:00 8h

EFLM Course:
How to write a good scientific and professional article?
Sverre Sandberg, Norway - Elvar Theodorsson, Sweden

27th BCLF 2019 / 30th TBS National Biochemistry Congress
27 October 2019, Sunday
TIME DURATION HALL C
09:00-17:00 8h

COURSE: miRNA isolation and expression training program
Aylin Sepici Dincel, Turkey - Oytun Portakal, Turkey

27th BCLF 2019 / 30th TBS National Biochemistry Congress
28 October 2019, Monday
TIME DURATION HALL A
08:30-10:00  

SESSION I

08:30 - 09:00 30 min.

eApps and medical diagnostics data management
Khosrow Adeli, Canada

09:00 - 09:30 30 min. The statistical principles of laboratory data analysis
Muhittin Serdar, Turkey
09:30 - 10:00 30 min. Evaluating the performance of autoverification processes using Six Sigma approach
Abdurrahman Coskun, Turkey
10:00 - 10:30 30 min. Coffee Break
10:30 - 11:15 45 min.

Plenary Lecture:
Harmonisation in clinical laboratories and the harmonisation activities of EFLM
Sverre Sandberg, Norway

11:15 - 12:00 45 min. Industry Sponsored Symposium I
12:00 - 13:15 75 min. Lunch Break
13:15 - 14:00 45 min. Industry Sponsored Symposium II
14:00 - 14:45 45 min.

Plenary Lecture:
Uncertainty in laboratory medicine
Mario Plebani, Italy

14:45 - 16:30  

SESSION II

14:45 - 15:15 30 min.

Adding value in thyroid cancer diagnostic: thyroglobulin and calcitonin measurement in fine needle aspirate washout
Andra Caragheorgheopol, Romania

15:15 - 15:45 30 min. Mass spectrometry achieving prominence in clinical medicine
Dobrin Svinarov, Bulgaria

15:45 - 16:00 15 min. Significance of systemic inflammatory markers in patients with systemic diseases
Gramos Begolli, Kosovo
16:00 - 16:15 15 min. The postprandial inflammatory response to obese and nonobese subjects, facts and promises
Driton Sopa, Kosovo
16:15 - 16:30   Oral Presentations
16:30 - 17:00 30 min. Coffee Break
17:00 - 18:00   Oral Presentations
17:00 - 17:15 15 min. Assessment of vitamin D status deficiency in Albanian pregnant women
Ersida Kapllani, Albania
17:15 - 17:30 15 min. Anti müllerian hormone: new roles for an established biomarker of ovarian reserve
Demetrios Rizos, Greece
17:30 - 17:45 15 min. Evidence of HbC disease in Albania. Clinical heterogeneity related to combination with other hemoglobin disorders
Etleva Refatllari, Albania
17:45 - 18:00 15 min. Significance of interleukin-10 gene polymorphism (rs1800896) and interleukin-10 serum levels in patients with gastric cancer
Jordan Petrov, Macedonia
     
21:00 – 22:00 1 hour

Türkiye'de tıbbi laboratuvar hizmetlerinin dünü, bugünü, yarını: Sohbet toplantısı
Yesterday, today, and tomorrow of medical laboratory services in Turkey: a discussion
Ferzane Mercan

27th BCLF 2019 / 30th TBS National Biochemistry Congress
28 October 2019, Monday
TIME DURATION HALL B
08:30-10:00 90 min. Oral Presentations
10:00 - 10:30 30 min. Coffee Break
14:45 - 18:15 3h30min. COURSE:
Applying six sigma to analytical performance in the medical laboratories
Hassan Bayat, Iran
27th BCLF 2019 / 30th TBS National Biochemistry Congress
29 October 2019, Tuesday
TIME DURATION HALL A
08:30-10:00  

SESSION III

08:30 - 09:00 30 min. Analytical performance goals
Hassan Bayat, Iran
09:00 - 09:30 30 min. Quality management: illuminating the path to ISO 15189 accreditation. A view from the Republic of North Macedonia
Katerina Tosheska-Trajkovska, Macedonia
09:30 - 10:00 30 min. Quality control in research laboratory: The need for standardization
Yasemin Ucal, Turkey
10:00 - 10:30 30 min. Coffee Break
10:30 - 11:15 45 min.

Plenary Lecture:
Bias in clinical chemistry
Elvar Theodorsson, Sweden

11:15 - 12:00 45 min. Industry Sponsored Symposium III
12:00 - 13:15 75 min. Lunch Break
13:15 - 14:00 45 min. Industry Sponsored Symposium IV
14:00 - 14:45 45 min.

Plenary Lecture:
Value and impact of laboratory medicine in healthcare delivery
Khosrow Adeli, Canada

14:45 - 16:30  

SESSION IV

14:45 - 15:15 30 min. Lipid guidelines: emerging evidence on importance of non-fasting and postprandial lipids
Khosrow Adeli, Canada
15:15 - 15:45 30 min. Apolipoprotein profiling for addressing residual cardiovascular risk: in search of a personalized and metrologically sound answer to the latest dyslipidemia guidelines
Christa Cobbaert, The Netherlands
15:45 - 16:15 30 min. The importance of cholesterol synthesis and absorption markers determination in healthy subjects and patients with ischemic heart disease
Tamara Gojkovic, Serbia
16:15 - 16:30 15 min. Impact of redox imbalance and inflammation on activity of paraoxonase 1 and its distribution in high density lipoprotein in polycystic ovary syndrome
Iva Perović Blagojević, Serbia
16:30 - 17:00   Coffee Break
17:00 - 18:00   Oral Presentations
17:00 - 17:15 15 min. Sensitive assessment of white blood cell functionality by novel hematological parameters
Milena Velizarova, Bulgaria
17:15 - 17:30 15 min. The future of cytometry in Europe
Georgios Markopoulos, Greece
17:30 - 17:45 15 min. Significance of the determination of biomarkers of bone resorption and formation in patients with end stage renal disease
Neda Milinković, Serbia
17:45 - 18:00 15 min. CEA monitoring in colorectal carcinoma - to the limit of the guidelines and beyond
Yana Bocheva, Bulgaria
20:00 - 23:00   29 October, Republic Day Celebration & Networking Event
27th BCLF 2019 / 30th TBS National Biochemistry Congress
29 October 2019, Tuesday
TIME DURATION HALL B
08:30-13:00 4h30min. COURSE:
Mass spectrometer use in clinical laboratory practice (Basic Course)
Ali Unlu, Turkey
Muhittin Serdar,Turkey
Sedat Abusoglu, Turkey
10:00 - 10:30 30 min. Coffee Break
12:00 - 13:15 75 min. Lunch Break
    TÜBİTAK UME Workshop
14:50 - 15:10   "Traceability in Laboratory Medicine and IVD Directives" – Tomris Özben
15:10 - 15:30   "Support for a European Metrology Network on Traceability in Laboratory Medicine (TraceLabMed) Project"
- oral presentation -
David AUERBACH / PTB, Germany or Müslüm AKGÖZ
15:30 - 15:50   "Amino Acid and Organic Acid CRMs for Newborn Screening"
– oral presentation –
SİMAY GÜNDÜZ
15:50 - 16:10   "ID-MS Based Reference Measurement Method for Small Analytes: Vitamin D, Creatinine, Glucose, Cholesterol, Amino Acids"
- oral presentation –
Mine BİLSEL
16:10 - 16:30   "Reference Methods for Quantification of Peptides & Proteins: β-Amyloid in CSF (ReMIND Project), Human C-peptide, Oxytocin, HbA1c, Insulin, Human Growth Hormone"
– oral presentation –
Merve OZTUG
16:30 - 17:00   Coffee Break
17:00 - 17:20   "Latest developments on NMR; Reference Method for Purity Determination of Small Analytes and Peptides: 17β-Estradiol, Folic Acid, Human C-peptide, Oxytocin, HbA1c"
– oral presentation –
İlker ÜN
17:40 - 18:00   "Reference Method for Genetic Mutation Quantification: KRAS (BioSITrace Project), EGFR & BRAF"
– oral presentation –
Müslüm AKGÖZ
18:00 - 18:20   "Development of Quantitative DNA Methylation Measurement Method"
– oral presentation -
Sema AKYÜREK
27th BCLF 2019 / 30th TBS National Biochemistry Congress
30 October 2019, Wednesday
TIME DURATION HALL A
08:30-10:00  

SESSION V

08:30 - 09:00 30 min. IFCC, C-RIDL; The current concept and future plans for reference intervals and decision limits
Yesim Ozarda, Turkey
09:00 - 09:30 30 min. Developing a roadmap for laboratory test utilization management program
Sedef Yenice, Turkey
09:30 - 10:00 30 min. Threat of chemical weapons in Syria conflict and its impact on Balkan region along with the health and laboratory management system
Levent Kenar, Turkey
10:00 - 10:30 30 min. Coffee Break
10:30 - 11:15 45 min.

Plenary Lecture:
The new IVD regulation 2017/746 and consequences for laboratory medicine
Christa Cobbaert, The Netherlands

11:15 - 12:00 45 min. Industry Sponsored Symposium V
12:00 - 13:15 75 min. Lunch Break
13:15 - 14:00 45 min. Industry Sponsored Symposium VI
14:00 - 14:45 45 min.

Plenary Lecture:
Galectin-3: from molecule to biomarker and back
Jerka Dumic, Croatia

14:45 - 16:30  

SESSION VI

14:45 - 15:15 30 min. Serum non-coding RNA profiling as a promising diagnostic approach
Christos Tsatsanis, Greece
15:15 - 15:45 30 min. Analysis of genetic variants associated with reduction of insulin secretion and type 2 diabetes risk in population of Bosnia and Herzegovina
Tamer Bego, Bosnia and Herzegovina
15:45 - 16:15 30 min. Ethical challanges in (pharmaco) genetics
Marija Hiljadnikova-Bajro, Macedonia
16:15 - 16:30 15 min. Oral Presentations
16:30 - 17:00   Coffee Break
17:00 - 18:00   Oral Presentations
17:00 - 17:15 15 min. The relationship between adiposity parameters and hsC-reactive protein values in overweight and obese women
Aleksandra Atanasova Boshku, Macedonia
17:15 - 17:30 15 min. 2018 Nazmi Özer Award Recipient Presentation
Molecular demultiplexer as a terminator automaton
Gurcan Gunaydın, Turkey
17:30 - 17:45 15 min. 2018 Nazmi Özer Award Recipient Presentation
Photodynamic activity properties of novel BODIPY compound against colorectal cancer cell line
Burak Barut, Turkey
17:45 - 18:00 15 min. to be confirmed
27th BCLF 2019 / 30th TBS National Biochemistry Congress
30 October 2019, Wednesday
TIME DURATION HALL B
08:30-13:00 4h 30min. COURSE:
Mass spectrometer use in clinical laboratory practice (Advance Course)
Ali Unlu, Turkey
Muhittin Serdar, Turkey
Sedat Abusoglu, Turkey
10:00 - 10:30 30 min. Coffee Break
12:00 - 13:15 75 min. Lunch Break
14:45 - 16:30 105 min. Oral Presentations
16:30 - 17:00   Coffee Break
17:00 - 18:00 60 min. Oral Presentations
27th BCLF 2019 / 30th TBS National Biochemistry Congress
31 October 2019, Thursday
TIME DURATION HALL A
09:00-10:30   SESSION VII
09:00-09:30 30 min. Clinical and laboratory approach to inborn errors of metabolism
Ali Dursun, Turkey
09:30-10:00 30 min. Metabolomics and biomarkers in inborn errors of metabolism
Incilay Lay, Turkey
10:00-10:30 30 min. Genetic technologies in inborn errors of metabolism
Didem Yucel Yılmaz, Turkey
10:30-11:00   Coffee Break
11:00-12:30   SESSION VIII
11:00-11:30 30 min. BMI, HbA1c, glucose, cholesterol, triglycerides and creatinine values in Turkish population: a WHO project
Imge Erguder, Turkey
11:30-12:00 30 min. to be confirmed
12:00-12:30 30 min. to be confirmed
12:30-12:45 15 min. CLOSING CEREMONY OF THE CONGRESS

Congress Venue

Papillon Zeugma Convention Centre, Belek Antalya - TURKEY

October 27-31, 2019